{ "title": "Bağırsak Spazmı", "image": "https://www.spazm.gen.tr/images/bagirsak-spazmi.jpg", "date": "19.01.2024 19:24:12", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Bağırsak spazmı, kişinin dışkılama alışkanlığında yaşanan değişiklikler ile kendisini gösterir. Kişinin dışkılama yapamaması ya da çok sık yapması en belirgin belirtiler arasındadır. Bağırsak spazmı kalıtsal ya da patolojik olabilir. Sıklıkla 15-50 yaş arasında görülen bağırsak spazmı kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür.

Bağırsak Spazmı Neden Olur?

Bağırsak spazmı sindirim sistemi ile ilgili bir bozukluk olduğu için yiyecekler bu bozuklukta büyük önem taşır. Bazı insanların sindirim sistemi bazı yiyeceklere karşı hassastır. Süt, kahve, yağlı yiyecekler, alkol bu besinler hastalığa direkt olarak neden olmasa da kişideki şikâyetlerin artmasına yol açabilir. Öğün atlama ve birden çok yemek yeme bağırsaklarda oluşabilecek baskıları tetikler. Bağırsakta yaşanan enfeksiyonlar dışkılama alışkanlığını en çok etkileyen faktördür. Ayrıca kadınların adet döneminde kullandığı ilaçlar ve psikolojik sorunlar belirtilerin artmasına neden olabilir. Stres bağırsak spazmı yaşanmasını en çok tetikleyen faktörlerden biridir. Strese bağlı olarak tüksek miktarda sigara ve alkol tüketimi de vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği için bağırsakta oluşabilecek spazmı tetikler.

Bağırsak Spazmı Belirtileri Nelerdir?

Kişinin dışkılama zamanı ve sıklığı değişir. Haftada en az üç kere ya da bir günde üç defadan fazla dışkılama yaşanır. Dışkılama çok sert, pelte şeklinde ve keçi pisliği görünümünde olabilir ya da küçük, katı ve mukus adı verilen sümüksü bir madde ile kaplı olabilir. Bazen sadece mukus da çıkarılabilir. Kişide kramp şeklinde karın ağrısı görülür. Ağrılar ara ara dalgalar halinde gelir gider. Genellikle yemeklerden sonra çok yoğun hissedilir. Gaz çıkarma veya tuvalet ihtiyacını giderme ile rahatlama hissedilir. Gaz, ince bağırsakta sindirilmemiş karbonhidratların kalın bağırsaktaki bakterileri fermente etmeye başlamasıyla olur. Taneli hububat ve baklagiller çoğu zaman vücutta gaz oluşumunu tetikleyen besinlerdir. Acil şekilde dışkılama hissi vardır. Dışkılama kabızlık veya ishal şeklinde olabilir. Bazen kabızlık ve ishal birbirini birbirini takip eder. Genellikle yemekten hemen sonra başlayan ve gün boyunca devam eden karında gürültülü sesler vardır. Karın bölgesinde sıkışıklık nedeniyle giysilerin rahatsız etmesi olağandır. Dışkılamanın yanında kişi sık idrara çıkma ve acil olarak idrar yapma ihtiyacı da hissedebilir. Tüm bunların dışında kişide yorgunluk, halsizlik ve sinirlilik hali de görülebilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı hissedilebilir.

Bağırsak Spazmı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın tedavisi yaşanan belirtileri ortadan kaldırmaya yöneliktir. İshali ve kabızlığı ortadan kaldırmak için öncelikli olarak beslenmede değişiklikler yapılması gerekir. İshal tedavisinde lifli yiyecekler tercih edilirken kabızlık için sulu besinler tercih edilmelidir. Bağırsak spazmı kişinin daha sık öğünlerle beslenmesi ve her öğünde daha az yemek yemesiyle önlenebilir. Önlemeyen durumlarda ilaç tedavisi uygulanabilir. Bağırsak spazmında kişi kilo kaybı yaşamaz. Yüksek ateş ya da dışkıda kanama görülmez.
" } ] }