{ "title": "Hemifasiyal Spazm Ameliyatı", "image": "https://www.spazm.gen.tr/images/Hemifasiyal-Spazm-Ameliyati-74.jpg", "date": "20.01.2024 05:18:51", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Hemifasiyal Spazm Ameliyatı, Hemifasial spazm, yüzün bir tarafını tutar (Hemi yarım, fasial yüz demektir), fakat bazı hastalarda iki taraflı olabilir. Tic konvulzif olarak da bilinen Hemifasiyal Spazm yüzün bir tarafında bulunan kasların kasılması ile meydana gelen bir tik şeklinde kendini gösterir. Bu oluşan tik ağrılı değildir. Ancak rahatsız edicidir, hayatı tehdit etmez. Stres yapma özelliği ile stresli durumlarda daha çok artar, beklenmedik zamanda görülebilir. Hem kadın hem de erkekleri etkilemektedir. Ama yine de orta yaşlı kadınlarda daha çok görülür. Asyalı halklarda daha sık olarak rastlanır.

Hemifasiyal Spazm Ameliyatına Karar verme: Hemifasiyal spazm tedavisi için toksin veya cerrahi müdahale seçilebilir. Hemifasiyal Spazm kaldırmada cerrahi yöntem de toksin kadar faydalıdır.

Hemifasiyal Spazm ameliyatına mikrovasküler dekompresyon denilir. Hemifasiyal Spazm ameliyatı Botulinum toksin enjeksiyonuna benzemez kalıcı çözüm getirir. Bu ameliyatta amaçlanan hedef, beyin sapında fasiyal sinire değen damarı bulup, o damarın temas etmesini engelleyip, spazmı yapan nedeni ortadan kaldırmaktır. Mikrovasküler dekompresyon üst düzey beyin ameliyatı prosedüründen bir tanesi olmaktadır.

Bu rahatsızlık için ameliyata karar verileceği zaman, bu konu ile uğraşan ekiplerin seçilmesi de çok önemlidir. Hemifasiyal spazm ameliyatının tecrübeli ekipler tarafından gerçekleştirilmesi gerekir.

Hemifasiyal Spazm Ameliyatı: Bası yapan neden varlığı yanı sıra artık tıbbi tedaviden bir fayda sağlanmadığı zamanda kullanılır. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Başın arka bölümünden, kulak arkasına saçlı deri içine girilerek yapılan, kulak sayvanı büyüklüğündeki kesi ile skalp kesilir. 2-2,5 cm çapında kemikte açılan delikten beyinciğin yanındaki yedinci sinirin beyin sapından çıkan yere ulaşılır. Sinire baskı oluşturan damarsal yapı ya da kitle yüz sinirinden uzaklaştırılır. Temas eden damar arasına yastık konarak ameliyata son verilir. Hemifasiyal spazm ameliyatı mikroskopla mikro cerrahi alet ve tetkikler kullanılarak yapıldığından, buna mikrovasküler dekompresyon adı verilmiştir.

Hemifasiyal Spazm Ameliyatı Sonrası: bu tedavi sonrasında, yüz felci, işitme kaybı, operasyon ile ilişkili sıkıntılar (Kanama, enfeksiyon, vb), inme gibi sorunlar meydana gelebilir. Ameliyat sonrası bazı hastalar yüzünde hafif kuvvetsizlik hisseder ama bu genelde geçicidir. En ciddi komplikasyon ameliyat yapılan tarafta işitme kaybı olmasıdır ve çok nadiren olabilir. Bu tür komplikasyonların olma olasılığı ender de olsa bulunmaktadır. Ama ameliyat yöntemi Uzman ve deneyimli ellerde yapıldığı zaman elde edilen yarar, zarardan hemen her zaman için daha fazla olur. Bu konuda tecrübeli doktorlar oldukça bu ameliyattan sonra hastaların büyük bir kısmı hayatına spazmsız ve ilaçsız olarak devam edebilirler.

" } ] }