{ "title": "Hemifasiyal Spazm", "image": "https://www.spazm.gen.tr/images/hemifasiyal-spazm.jpg", "date": "20.01.2024 17:52:28", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Hemifasiyal Spazm, tıp dilinde istemsizlik tik hastalığı olarak bilinmektedir. Aynı zamanda tic konfulzif olarak da bilinen hemifasiyal spazm yüz kaslarının kasılması ile ortaya çıkan hastalıktır. Hemifasiyal sparz genellikle 50 yaş ve üstü kadın ve erkeklerde görülen rahatsızlık kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. İnsan vücudunda bulunan yüz kaslarının istek dışı kas titremesi olarak ortaya çıkar. Yüzde oluşan tik kişilerde stres etkisi yapar ağrılı bir şikâyet ve kişinin hayatını tehdit etmez. Hemifasyal hastalığının nedeni belli olmamakla birlikte yüzde bulunan sinir kasının baskı altında kalması sonucunda çıkabilir. Hemifasiyal spazm nüromuskuler sinir hastalığı kasların kasılması ile ortaya çıkar. Başın arka kısmında bulunan yüz sinirleri beyinden çıkışları sonrasında beyni besleyen vertebral damarın ya da bu damardan çıkan damar dallarının baskısı sonucu oluşur. Yüz sinirleri yanak, göz, gerdan ve alın kaslarını çalıştırmaktadır. Hemifasiyal hastalığı ilk dönemlerinde göz ve ağız kenarlarında seğirme ile görülmektedir. Hastalık ilerledikçe kasılmalar yüzün alt kısmına doğru ilerler ve ağız kasılma etkisiyle beraber o yöne kayar.

Hemifasiyal Spazm Belirtileri Nelerdir?

Hemifasiyal belirtileri ilk bulgu olarak yüzde bölgesinde tik olmasıdır. Yüzün tek tarafında olacağı gibi iki tarafında da görülebilir.
Hemifasiyal SpazmTanısı: Hemifasiyal spazmda hastaya muayene sonucunda tanı konulur. Hemifasiyal spazm tanı ve tedavisi için nöroloji uzmanına gidilmesi gerekir. Doktor tarafından muayene edilen hastanın elektromyografik (EMG) si istenir. Görüntüleme yöntemi ile MRG yüz sinirlerine baskı yapan sebepler görülür. Hemifasiyal sparz tanısında en etkili yol ince kesitli 3 D MRI görüntülemesiyle olur. Bu sayede temas ve baskı yapan en küçük damarlar bile görülebilir.

Hemifasiyal Spazm Tedavisi: Hemifasiyal spazmın ilk tedavisi tıbbı tedavi yöntemidir. İlaç kullanılır bu ilaçlar hastalığın başlangıcında kullanılır. Kullanılan ilaçlar antikolinerjikler, baklofen, gabapentin, karbomezapin ve haloperidoldur ve diğer tedavi yöntemi Botiliniyum toksin enjeksiyon yöntemidir. Bu tedavi yüksek maliyetli ve tedavi sürekliliği bulunmaktadır. Hemifasiyal spazm tedavisinde kalıcı yöntem olarak mikrovasküler dekompresyon cerrahi operasyonudur. Yapılan bu ameliyatta sinire baskı yapan damar çıkartılarak damarın çıkartıldığı bölgeye teflon yastık konulmaktadır.

Hemifasiyal Spazmda Cerrahi

Hemifasiyal spazm hastalığının Uzman kişiler tarafından yapılan mikrovasküler dekompresyon ameliyatı ile hastalığın iyileşme oranı yüzde doksan başarı sağlanır. Ameliyat genel anestezi uygulanarak yapılır. Kulak arkasından 2-2,5 cm boyunda kemikte delik açılır. Yedinci sinirin beyinden çıkış yere ulaşılır ve sinire temas eden damar çıkartılır. Boşlan yere yastık konularak delik kapatılır ve ameliyat sonlandırılır. Hemifasiyal ameliyatı mikroskop altında mikro cerrahi aletler ile yapılır. Bu ameliyat sonrasında hasta ilaçsız ve ağrısız hayatına devam eder. Ameliyat sonrası görülen en ciddi yan etki ameliyat tarafında işitme kaybı nadiren de olsa görülebilir.
" } ] }