{ "title": "Omuzda Kas Spazmı", "image": "https://www.spazm.gen.tr/images/Omuzda-Kas-Spazmi-93.jpg", "date": "19.01.2024 01:13:02", "author": "Sakine Çankaya", "article": [ { "article": "Omuzda Kas Spazmı, Kas spazmı; beklenmeden, aniden, tek bir kas ya da kas grubunun istemsiz kasılma veya kısalması durumudur. Genellikle tatsız, acı bir hissin ani patlaması ile anlatılmaktadır. Kas spazmları rahatsızlık ve etkilenen bölgede ağrıya neden olabilmekte ve bazen hareketi de kısıtlamaktadır. Çoğu zamanda bu sorun kısa süre içerisinde kendi başına çözülebilmekte ve herhangi bir tedavi gerektirmemektedir. Belirli bir bölgede bulunan kasların istemli kasılması, bu bölgeye kan akımını sağlamakta olan kas liflerinin kasılması ile sonuçlanabilir. Ağrı ve rahatsızlık ile sonuçlanan bu duruma kas spazmı denmekte ve çoğunlukla sırt, omuz, boyun, bacaklar ve kollarda gelişebilir. Bu duruma sebep olan çeşitli faktörler yer alır ve bu faktörler uygunsuz duruş, belirli hastalıklar ve bozukluklar, uzun süre oturmak veya ayakta durmak, yorucu fiziksel aktivite vücudun susuz kalması ve bazı ilaçların kullanımını içermektedir.

Omuzda Kas Spazmı Neden Olur?

Boyun Fıtığı; Hastanın çoğunluk ile boyun ağrısı olmamaktadır, boyunda oluşan sinir sıkışması, kendini omuz ve sırta vurabilen kas spazmı ve ağrı şeklinde belli etmektedir. Bazen kola vuran ağrı ve uyuşma olmakta fakat bu belirtiler olmaz ise boyun fıtığı atlanabilir ve omuz ve sırt bölgesine yapılan tedaviler hiçbir sonuç vermemektedir. Bu ancak hastadan alınan ayrıntılı hikâye ve iyi bir muayene ile tespit edilir ve boyun MR'ı ile tanı konulur.

Fibromyalji; Omuz ve sırt bölgesinde yer alan kaslarda kas spazmı nedeni ile oluşmakta ve kaslarda sertlik, ağrı ve tutukluk hissi ile kendini göstermekte olan bu hastalık bu tarz şikâyetlere neden olabilmektedir. Bu hastalıkta sabahları ağrı ve tutukluk belirgin şekildedir. Egzersiz, masaj, sıcak uygulama, dinlenme ile şikâyetler hafifleyebilir. Genellikle uzun zamandır var olan, giderek artan şikâyetler şeklinde olur. Bu kişiler, mükemmeliyetçi ve stresli kişilik yapısına sahip ve uykuları da düzensiz olmaktadır.

Sürekli Masa Başında Oturmak; Uzun süre masa başında oturarak çalışan kişilerin belirli pozisyonları tekrarlamaları sonucunda omuz ve sırt kaslarında spazmlar meydana gelebilir. Telefonu kulak ve omuz arasına sıkıştırarak konuşma, kambur şeklinde oturarak ya da bir tarafa eğilerek ve koltukta şekilsiz oturma, omuz ve sırt kaslarında belirli noktalarda kaslarda sertleşmelere ve şiddetli ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. Bu tip rahatsızlıklara“myofasial ağrı sendrom” adı verilmekte bu genelde kasların fiziksel zorlanması ile oluşmaktadır. Fibromyaljiden farkı ise yaygın değil daha lokalize bir hastalık olmasıdır.
" } ] }